امروز دوشنبه 24 اردیبهشت 1403 http://zero.cloob24.com
0

مطالعات جدید نشان می دهد کودکان والدینی که به شدت از لحاظ روانی بیمار هستند 9 برابر سایر کودکان والدینی که از نظر روانی سالم هستند، دست به خودکشی می زنند.

طبق گفته مؤسسه ملی بهداشت روان امریکا، از هر 17 فرد بالغ امریکایی 1 نفر مبتلا به مشکلات جدی روانی است و والدین مبتلا به بیماری های روانی روی سلامت فرزندان خود هم تأثیر می گذارند. محققان دانمارکی تحقیقات خود را در زمینه وجود مشکلات روانی در والدین و ارتباط آن با خودکشی فرزندان انجام دادند.

آن ها با کمک سیستم ثبت کشور دانمارک متولدین سال های 1973 تا 2006 و تمامی موارد خودکشی را طی این سال ها مورد بررسی قرار دادند تا وجود این ارتباط را ارزیابی کنند.

بررسی ها حاکی از آن بود که خطر وقوع خودکشی در کودکان پیش از سن 18 سالگی نسبتاً پایین است به طوری که از هر 10 هزار کودک والدین مبتلا به بیماری های روانی تنها 1 نفر دست به خودکشی می زند و از هر 2 هزار کودکی که یکی از والدین او دچار مشکل روانی است تنها 1 نفر خودکشی می کند.

تمام این مستندات حاکی از آن است که کودکانی که یک یا هر دو والد آن ها دچار بیماری های روانی چون شیزوفرنی و اختلالات روحی روانی هستند، بیشتر در معرض اقدام به خودکشی قرار دارند. البته آمار نشان می دهد اکثر این گونه کودکان به چنین عملی دست نمی زنند.

محققان در میان 5 میلیون نفر که در معرض خطر خودکشی قرار داشتند تنها 187 خودکشی در بین کودکانی که یک والد مبتلا به مشکل روانی داشتند، پیدا کردند. 60 کودک هم دارای والدین بودند که پیش از تولد به خار مشکل روانی در بیمارستان بستری شده بود.

0

امروزه نقش و اهمیت تکنولوژی آموزشی در بهبود کیفیت آموزش در مدارس امری غیر قابل انکار است پیشرفتهای روز افزون بشر در دست یابی به تکنولوژی مدرن از یکسو نیازهای پیچیده انسان امروز از سوی دیگر ضرورت تجدید نطر در روشهای سنتی تعلیم و تربیت را بیش از هر زمان دیگر به ما گوشزد می کند.

بی شک مدرسه ی دیروز دیگر نمی تواند جوابگوی سیل نیازهای پیچیده ی انسان امروز در زمینه های مختلف علمی، فنی، اجتماعی و فرهنگی باشند در سیستم سنتی به کودک همچون فردی کامل نگریسته می شد که مجبور بود به گفتار معلم گوش دهد و به کسب معلومات بپردازد بی آنکه علایق و استعداد هایش شناخته شود و حتی ویژگیهای سنی او مورد توجه قرار گیرد، مدرسه محلی بود برای انباشتن حافظه ی کودک از معلومات بدون در نظر داشتن هدفی مشخص و حرکت در استای آن هدف پس یکی از علل افت، سنتی کارکردن معلم در کلاسهای می باشد.

ریاضیات یکی از کلیدهای اصلی در ک جهان محسوب می شود گالیله می گوید «طبیعت با زبان ریاضیات سخن می گوید.» پیاژه روان شناسی بزرگ سوئیسی، نشان داد که کودکان در مراحل مختلف رشد جسمی و روانی قادر به یادگیری سطح خاصی از دانش می باشند و علوم جدید یادگیری براین نکته تاکید دارند که یادگیری می باید براساس موفقیعت های موضی و احساس رضایت از روند یادگیری استوار باشد.

پیاژه معتقد است که هر گاه مطلبی را به کودک یاد می دهیم، لذت اکتشاف آن را از وی دریغ می کنیم. لیکن ما نمی توانیم صبر کنیم تا همه ی یکودکان و دانش آموزان ما مطالب کتابهای درسی خود را کشف کنند و ما مجبوریم حجم زیادی از مطالب کتاب را به آنان آموزش دهیم و این کا رفرصت اندکی را برای ما و دانش آموزان مان باقی می گذارد.

به همین دلیل شاید بزرگترین وظیفه‌ی ما آنست که احساس، مطلوبی از ریاضیات با هر درس دیگ را در دانش آموزان برانگیزیم به گونه‌ای عمل کنیم که دانش آموز احساس کند موضوع مورد بحث را خود کشف کرده است.

از عوامل دیگر افت آشنایی نداشتن معلم و عدم تسلط کامل برمطالب ومفاهیم کتاب و روشهای تدریس است دیگری عدم شناخت و آگاهی وعمل به مهارتهای معلمی عدم استفاده از وسایل وامکانات آموزشی در امر تدریس، عدم شناخت و دانش آموزان و روانشناسی تربیتی و روان شناسی تدریس ویادگیری.

0

هدف علم آموزی برای کودکان در مدارس ابتدایی، آموزش مفاهیم علمی به منظور کاربرد آن در زندگی روزمره است. با توجه به هدف مذکور باید سعی شود کودکان شخصا پاسخ سوالات علمی را پیدا کنند و دست به آزمایش و تجربه بزنند تا از نتیجه آن در زندگی استفاده کنند. روی این اصل توصیه می شود تدریس با آزمایش توام باشد و توضیح شفاهی معلم با خواندن کتاب ها و و نوشتن از روی کتاب های علمی حتی کشیدن شکل ها نیز نمی تواند جای تجربه و آزمایش را بگیرد.

فعالیت های آزمایشگاهی:

غالبا در هر پدیده علمی بیش از دو متغیر دیده می شود و با ثابت نگه داشتن متغیرها و تغییر در یکی از آنها می توان اثر متغیر مذکور را در کل پدیده نشان داد این عمل را اصطلاحا انجام آزمایش می نامند. در هر آزمایش مشاهده تغییرات متغیر و همچنین مشاهده اثر متغیر روی سایر متغیرها طبیعی به نظر می رسد. بنابراین لازم است یاد گیرندگان با فنون مشاهده آشنا شوند و بعد از آن انجام آزمایش ها مفید خواهد بود.

برخی آزمایش های ساده علمی در واقع مشاهده ای بیش نیست.

0

اصول وفنون وروشهای تدریس اعم از فعال وغیر فعال بر گرفته از پیش فرضهای آموزش وپرورش هستند واین پیش فرضها شامل اعتقادات و ارزشها، تجربه، تعقل ودستاوردهای علمی موجودند.

در فرآیند تدریس معلم باید بتواند تاکتیک هایی را برای ساده سازی مواد آموزشی به کار برد.تا به یاد سپاری مطالب برای دانش آموز عمیق گردد. رمز اینگونه یادگیری توجه به تفاوتهای فردی ست که اساس آن کارآیی واثر بخشی معلم ودر نتیجه بهره وری است.

معلمی که اطلاعات زیاد دارد اما نمی تواند تدریس را با شیوه ای درست انجام دهد کارآیی دارد اما اثر بخش نیست. معلم اثر بخش کارهایش را درست انجام می دهد، برنامه ریزی دارد، دارای منش گفتاری مطلوب است و می تواند سوالات ترغیبی چالش انگیز ایجاد کند.

چنین معلمی به نیازهای یاد گیرنده حساس و آنها را تشخیص می دهد اهل تخصص، دانش وانعطاف پذیر است و می داند چگونه با برنامه ریزی زمان را در اختیار بگیرد.

بدون شک معلمان با داشتن ویژگیهایی از قبیل مصمم بودن، صمیمیت، جرات، کارآیی، توان وکاردانی در هنر آموزش موفق هستند.

معلم باید به نیازهای فردی توجه کرده واطمینان یابد که دانش آموز درس را فهمیده است وی برای تدریس می تواند از روشهای مختلفی استفاده کند که یکی از آنها روش تدریس تحقیق یا کاوش گری ست.

اعتقاد بر اینست که انسانها ذاتا اهل پژوهش و تحقیق هستند وعموم دانش آموزان توانایی آن را دارند که فرآیند تحقیق را پی گیری کنند. این روش منجر به تفکر خلاق و یادگیری پایدار ودرک و فهم و تجزیه وتحلیل می شود.

دانش آموز به دو روش می تواند تحقیق کند. تحقیق توصیفی که مبتنی بر نظر سنجی است وتحقیق تحلیلی که بر اساس روش های آماری صورت می گیرد. در پژوهش، درستی یا نادرستی یک اندیشه یا فرضیه بررسی می شود.

این روش دانش آموز را تاحد زیادی برای ورود به مراحل علمی بالاتر آماده می کند و به او می آموزد که چگونه بدون حضور معلم واستاد درباره ی یک موضوع ومسئله تحقیق وتفحص نماید.

معلم با طرح یک مساله انگیزه را در دانش آموز ایجاد کرده ووی را وادار به گرد آوری اطلاعات می کند وبر اساس همین اطلاعات فراهم شده قضاوت می کند. نکته مهم اینست که معلم باید درباره ی موضوع مورد نظر اطلاعات وتسلط کافی داشته باشد و منابع مربوط به موضوع را به خوبی بشناسد وبه دانش آموز انتقال دهد. در غیر اینصور ت هدایت ورهبری او کمک زیادی به دانش آموز نمی کند از طرفی داشتن امکانات کافی نیز لازمه ی کار است. به عنوان مثال در اختیار داشتن کتابخانه ای مجهز و در صورت لزوم آزمایشگاه و امکان استفاده از آن ها نیز ضروری به نظر می رسد.

علاوه بر موارد فوق معلم باید فرصت کافی برای یاری رساندن به دانش آموز را داشته باشد تا بتواند اطلاعات گرد آوری شده را سازماندهی کرده ودر جریان تحقیق شیوه ی عمل وی را بررسی کند.ودر پایان ازدانش آموز می خواهد مطالب را به طور خلاصه در آخر تحقیق بنویسد.

به عنوان مثال معلم عربی تحقیقی کوتاه در رابطه با اشعار حافظ را به دانش آموزان محول می کند: آیا کتابهای مربوط به این موضوع ر ا می شناسد؟ آیا در صورت لزوم خود توانایی کافی برای ترجمه و توضیح اشعار عربی حافظ را دارد؟ آیا امکان استفاده از کتابخانه و اینترنت و..وجود دارد؟

آیا معلم به اندازه ی کافی وقت دارد که به دانش آموز اختصاص دهد؟ و آیا روش تحقیق را به صورت علمی می داند تا به دانش آموز بیاموزد؟

و آیا برای مطالعه ی تحقیقات وقت کافی دارد و ارزیابی درستی خواهد کرد؟

در روش تحقیق، مطالعه می تواند به صورت گروهی ویا مستقل صورت گیرد بنابر این هر کس می تواند قسمتی از کار را انجام داده سپس نتیجه ی آن ونظر خود را در جمع بیان کند این امر دانش آموز را برای واکنش در برابر محیط آماده می کند و درنتیجه منجر به نظم اجتماعی نیز می شود.

روش های تدریس فعال، خلاقیت و توانائیهای دانش آموزان را در زمینه های مختلف بالا می برد و معلم که مهمترین عامل تشکیل دهنده ی محیط آموزشی ست با ایجاد تفکر خلاق و قدرت حل مشکل وروش چگونه زیستن، اثر بخشی خود را به اثبات می رساند.

0

مشخص نیست که روانشناسی از چه زمانی به طور رسمی رشته ای علمی شناخته شده است. اما پژوهش های روان شناختی از اواخر قرن نوزدهم آغاز شد. ویلهم وونت نخستین آزمایشگاه روان شناختی را در سال 1879 در لایپزیک آلمان دایر کرد. ولی گفته می شود ویلیام جیمز چهارسال زودتر در هاروارد ایجاد کرده بود.

شهرت وونت از یک سو به دلیل پدید آوردن رشته روانشناسی به عنوان یک رشته ی علمی جدید و از سوی دیگر به دلیل انتشار مجله ای برای ارائه گزارش تحقیقات روان شناسی است.

احساس، ادراک،زمان واکنش،تداعیهای کلامی،توجه و عواطف از عمده ترین مضامینی بود که دانشمندان جوان در آزمایشگاه وونت بررسی کردند.

هرمان ابینگهاوس محقق دیگری است که با تلاشهای خود به روش تجربی اعتبار بخشید و در تبدیل روانشناسی به رشته ای مستقل گام مهمی برداشت او فرایند های ذهنی برتر را بررسی و توجه خود را به مطالعه ی حافظه معطوف کرد.

ساختار گرایی و کارکرد گرایی:

اگر چه تحقیقات وونت و ابینگهاوس نظام مند بود ولی به دلیل محدود بودن به حوزه ی جغرافیایی خاص، تاثیر اندکی در نظریه های روان شناختی داشت.

دیدگاه تداعی گرایی بر این باور بود که ضمیر خود آگاه انسان حوزه ی مناسبی برای بررسی علمی است.

تینچر مسلم می دانست که ذهن انسان، ترکیبی از تداعی مفاهیم است. بنابراین به منظور بررسی پیچیدگی های ذهن،باید این تداعی ها تجزیه شوند و آن گاه هر مفهوم به صورت منفرد مطالعه شود. تینچر معتقد است درون نگری نیز، شکلی از مشاهده است.

0

مرز بین دروغ و خیال

همه انسانها در محدوده ای برابر پا به عرصه وجود می گذارد. هیچکس از کودکی دروغگو به دنیا نیامده است. همه انسانها راه فکر کردن و توجیه اعمال خویش را از دیگران آموخته و تکامل یافته اند. درستی یا نادرستی از طریق کلمات و اعمال دیگران به ما القا می شود و ما این کلمات و اعمال را در ذهنیات خود تلفیق کرده، سرانجام شخصیت خود را شکل می دهیم. راستی شما فکر می کنید که این گونه توجیهات استادانه چگونه توسط بعضی از جوانان ونوجوانان بیان می شوند؟ والدین نقش مهمی در تکوین شخصیت فرزندان خود بازی می کنند و این نقش در سالهای اولیه تربیت کودکان ارزشی به غایت والا دارد. برای اینکه فرزندان خود را راستگو تربیت کنیم ابتدا می بایست نسبت به اعمال خود نهایت دقت را داشته باشیم و نیز درارتباط خود با دیگران دقت کنیم، صداقت و راستگویی از مواردی است که باید قبل از سنین مدرسه به آن توجه شود. البته ما باید توجه داشته باشیم که کودک اساساً قصد فریب والدین را ندارد، ولی توجیهات او راهی برای فرار از مجازات است.

0

کودکان با ارزش ترین سرمایه ملی هر کشوری هستند زیرا آینده ی هر ملتی در گرو آن هاست. از این رو وظیفه ما پرورش نسلی است از کودکان سالم که اصول فرهنگی، ارزش ها و هویت ملی را حفظ و از ظرفیت های خود در جهت پیشبرد اهداف کشور استفاده نمایند.

نیاز ما، آگاهی والدین نسبت به اهمیت مراقبت از کودکان در سنین خردسالی است. فراهم نمودن محیط مناسب و توجه به رشد همه جانبه ی کودکان، در عملکرد مغز، ادراک، توانایی یادگیری، حافظه ی کوتاه مدت و بلند مدت کودکان تأثیر می گذارد.

بدین ترتیب کودکانی که از مراقبت های دوران کودکی خود بهره مند بوده اند آمادگی مناسب برای ورود به دبستان را دارند و در مدرسه دانش آموزان موفق تری هستند و در آینده در زندگی خانوادگی و اجتماعی موفقیت های قابل توجهی خواهند داشت.
دوران اوایل کودکی سریع ترین دوران رشد و نمو در زندگی بشر است. اگر چه هر کودکی سیر تکاملی خود را طی می کند، ولی تمام کودکان از مراحل قابل شناخت رشد و تغییرات فیزیکی، شناختی و احساسی گذر می کنند. برخورد با کودک در دوران اولیه زندگی به این نکته مهم می پردازد که کودکان بهترین پاسخ ها را به روشهایی که آنها را با نحوه پیشگیری مواجه می کند می دهند. هر چه کودکان رشد می کنند و بزرگتر می شوند، به اشکال متفاوتی از تعامل و تحریکات محیطی برای توسعه توانمندی های خود نیازمندند. در هرسنی تأمین نیازهای اولیه سلامتی و تغذیه ای اساسی است.


در واقع حق طبیعی هر کودک است که به حداکثر رشد و نمو خود برسد. علت رشد نامناسب کودک به دو دسته ی عضوی و غیر عضوی تقسیم می شود که علل غیر عضوی خود به 4 گروه اصلی تقسیم می شوند:
1- مشکلات مربوط به روابط شیر خوار با مادر

2- مشکلات خانوادگی

3- مشکلات اقتصادی، اجتماعی و تنش ها

4- مشکلات تغذیه ایمشکلات تغذیه ای کودک را به سوئ تغدیه سوق می دهد و مهمترین و مؤثرترین روش، مداخله در مشکلات تغذیه ای آموزش است. سرمایه گذاری برای کودکان در سنین پائین روی کاهش میزان مردودی در مدرسه، ترک تحصیل، کاهش ناهنجاری های اجتماعی نقش مؤثری داشته است. والدین می توانند به راحتی شرایط مناسب را برای کودک فراهم کنند و تکامل کودک را تسهیل نمایند. مثلاً: از به کار بردن وسایلی که سبب محدود شدن حرکات کودک می گردد (مثل پارک کودک در اتاق یا رورؤک) بپرهیزند و حتی مطلوب تر این است که کودک بتواند در دمای مناسب در محیط با بدن لخت از تحریکات مناسب محیطی (مثل گذاردن در لگن آب و بازی در آن) برخوردار شود.

به این منظور باید سلامتی کودک تأمین شود، در محیطی شاد بزرگ شود، تغذیه مناسبی داشته باشد، احساس کند والدین و مراقبین دوستش دارند و از او حمایت می کنند. او باید احساس کند که می تواند منظور و احساس خود را به دیگران منتقل کند و دیگران می فهمند که چه می خواهد. همچنین باید امکان تجربه کردن دنیای پیرامون خود را از طریق بینایی، بویایی، شنوایی، لامسه و چشایی و فرصت جست و جوی دور و بر را داشته باشد و بداند که در اطرافش چه می گذرد.

0

در سال 1991 فردی بنام تولج تحقیقاتی پیرامون ارتباط میان بهداشت و تغذیه و اصل یادگیری و یادگیری فعال در کودکان انجام داد.کلیه تحقیقات موید آن بود که کودکان برخوردار از بهداشت و تغذیه مطلوب،قدرت ذهنی،قدرت تفکر و آمادگی یادگیری،بهره هوشی و دامنه یادگیری آنان به مراتب بیش از کودکانی است که از بهداشت و تغذیه مناسب برخوردار نیستند.

تحقیقات پزشکی نشان می دهد که پروتئین و انرژی مورد نیاز کودکان جهت رشد و نمو است.این مواد نقش مهمی در یادگیری دانش آموزان دارند.

یکی دیگر از معضلات بهداشتی کشورهای جهان سوم کمبود ید است که بر آموزش کودکان تاثیر سوء می گذارد. 450 میلیون نفر از مردم جهان که تقریبا جمعیت جهان را تشکیل می دهد از کمبود ید رنج می برند و از این تعداد 60 میلیون نفر کودکان لازم التعلیم دوره ابتدایی هستند.

عوارض ناشی از کمبود ید عبارت است از:

1-کم هوشی 2-حواس پرتی 3-درد سیستم عصبی 4-کاهش قدرت انتقال ذهنی

متاسفانه کشور ما نیز با مشکل کمبود ید مواجه است.البته جهت رفع این معضل می توان از نمکهای یددار استفاده نمود. توصیه مربیان بهداشت به دانش آموزان دوره ابتدایی جهت مصرف نمک ید دار به بازدهی آموزشی،افزایش یادگیری فعال در محیط مدرسه و آمادگی کودک برای دریافت مطلب کمک می کند.تحقیقات اخیر یونیسف در مورد تاثیر کمبود ید در بین کودکان 9 الی 12 ساله نشان داده است کودکان دچار کمبود ید قدرت واکنششان در مقابل محرک های محیطی کم است.

یکی دیگر از عوامل موثر در افت تحصیلی دانش آموزان کمبود آهن و ویتامینA است.عوارض ناشی از کمبود ویتامین A و آهن عبارتند از:

ضعف بینایی،شب کوری و عارضه های شدید تنفسی.تحقیقات انجام شده در بین کودکان سنین 10- 7 سال نشان می دهد که ضریب هوشی یا IQ با ویتامین A ارتباط مستقیم دارد.بهره هوشی کودکان دوره ابتدایی در صورتی که کمبود ویتامین A داشته باشند کاهش می یابد و متاسفانه دچار افت تحصیلی می شوند.بیماری های انگلی نیز یکی دیگر از معضلات بهداشتی است.

مناسب ترین سنین ابتلا به بیماری های انگلی 6 الی 14 سال است.در حال حاضر 400میلیون نفر از مردم دنیا از کرم آسکاریس رنج می برند.مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری های انگلی رعایت نکات بهداشتی است.یکی از مدیران مدارس در ارتباط با شستن دست ها با آب و صابون بعد از رفتن به توالت دانش آموزان را تشویق به مشاهده میکروب های دست در زیر میکروسکوپ نمود.نتیجه تلاش این مدیر رعایت نکات بهداشتی توسط دانش آموزان بود. البته تذکر به این نکته ضروری است که باید مدارس مجهز به سرویس های بهداشتی مناسب باشند تا دانش آموزان به راحتی بتوانند از آنها استفاده کنند.

یکی دیگر از عوامل بازدارنده تحصیل،گرسنگی موقت است که مانع از تمرکز حواس دانش آموزان در سر کلاس می شود.بطور کلی ما باید اقدامات زیر را به منظور رفع معضلات بهداشتی بنمائیم:

1- برقراری ارتباط با ارگانها و سازمانها بویژه وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی.

2- مشارکت انجمن اولیا و مربیان جهت آموزش خانواده ها در زمینه مسائل بهداشتی.

3- دادن آگهی های بهداشتی به معلمان از طریق سخنرانی،نمایش فیلمهای بهداشتی ومستندو...

4- اجرای طرح های تحقیقاتی در زمینه مسائل بهداشتی و تغذیه دانش آموزان.

5- بازدید از مراکز شبانه روزی به منظور پیش گیری از اپیدمی بیماری ها در این مراکز.

6- هماهنگی با ارگان ها جهت رفع مشکلات تغذیه ای در دانش آموزان بعنوان مثال کپسول های ارزان قیمت آهن و...

در خاتمه باید خاطر نشان کنم هر کودک یا یادگیرنده از محیط خود محرکی را دریافت می کند و در برابر آن پاسخ می دهد.سپس مجددا از محیط اطراف بازخوردی دریافت می کند.اطلاعات،آگاهی و نظرات هر یاد گیرنده بستگی به میزان جذب یا دفع این بازخوردها دارد و میزان جذب و دفع بازخوردها بطور غیر مستقیم بستگی به بهداشت و تغذیه دارد.کودکی که از تغذیه و بهداشت مناسب برخوردار نیست بجای جذب بازخوردها آنها را دفع می کند.لذا شخصیت،تجارب و مهارت کوک بطور غیر مستقیم از عوامل بهداشتی و تغذیه ای تاثیر می پذیرد.

0

بدون شک، همه انسان‏هادر زندگى اجتماعى خود به صورت‏هاى گوناگون، بریکدیگر آثار مطلوب یا غیر مطلوب مى‏گذارند.

بیش‏تر این تاثیرها از راه گفتار است، تنها یکى از آن‏ها از راه‏رفتار مى‏باشد و دیگران را تحت تاثیر قرار مى‏دهد.

این موضوع بحث گسترده‏اى در چندین رشته از علوم انسانى است که اصل‏آن مربوط به روان‏شناسى است.

بنابراین، با ذکر چند جمله نمى‏توان تمام جوانب این موضوع را موردبحث قرار داد.

اما به اجمال، به چند نکته اشاره مى‏شود:

الف تاثیر گفتارى‏تاثیر گفتارى انسان‏ها بر یکدیگر گاهى به صورت تعلیم و تعلم جلوه‏مى‏کند و رابطه بین معلم و متعلم را مى‏سازد، خواه به صورت تعلیم وتعلم رسمى باشد و خواه غیر رسمى، اما گاهى ارتباط تعلیمى به‏صورت‏هاى دیگرى بین افراد برقرار مى‏شود.

بنابراین، دایره تعلیم و تعلم بسیار گسترده است.

یکى از اشکال آن «تبلیغ‏» است.

تاثیرى که دستگاه‏هاى تبلیغاتى بر افراد دارند از دیگر دستگاه‏هاى‏تعلیم و تربیت کم‏تر که نیست، بلکه گاهى بیش‏تر هم هست‏گاهى بدون این‏که خودمان توجه داشته باشیم که از کجا تاثیرپذیرفته‏ایم، احساس مى‏کنیم که رفتارمان تغییر کرده است، دیروز طوردیگرى بوده‏ایم و امروز جور دیگرى شده‏ایم.

بسیارى از اوقات تصور مى‏کنیم خودمان خواسته‏ایم تغییر کنیم و عاملى‏بر ما تاثیر نگذاشته، اما واقع آن است که تحت تاثیر واقع شده‏ایم‏و رفتارمان را از جایى اقتباس کرده‏ایم.

دامنه تاثیرگذارى‏هاى رفتارى بر دیگران بسیار وسیع است‏نمونه بارز آن گروه‏هایى است که چه پیش از انقلاب و چه پس از آن‏تشکیل شد.

در سطح پایین، اگر بخواهیم مثال برنیم، نمونه‏اش گروه‏هاى خودجوش‏دانش‏آموزى است; مثلا، دانش‏آموزى که موقعیت‏بهترى از لحاظ بیان یاجاذبه گفتارى یا مانند آن دارد مى‏تواند بیش از نود درصددانش‏آموزان را تحت تاثیر قرار دهد.

از لحاظ جامعه‏شناسى، تحقیق و اثبات شده است که یک دانش‏آموزمى‏تواند از نظر طرز فکر و رفتار، یک کلاس را عوض کند; از لحاظ نوع‏لباس، نشستن در کلاس و مانند آن.

به عنوان مثال، دانش‏آموزى که لباس خاصى مى‏پوشد، در مدت کوتاهى‏دیگران هم با آن لباس علاقه‏مند مى‏شوند و از او تقلید مى‏کننددر سایر زمینه‏هاى رفتارى و یا گفتارى نیز مساله به همین صورت است‏به دلیل این‏گونه تاثیرگذارى‏ها رفتارى یا گفتارى است که اسلام‏مساله دعوت، ارشاد و تبلیغ را به صورت «امر به معروف‏» و «نهى‏از منکر» مطرح کرده است.

ب تاثیرات رفتارى‏اصولا در زمینه بحث نظرى و فکرى، گاهى کسى مساله‏اى را مطرح مى‏کندو برایش استدلال منطقى ارائه مى‏کند.

در این صورت، اگر بحث استدلال محکمى داشته باشد در شنونده تاثیرمى‏گذارد.

0

منابع مطالعاتی دانشگاه دولتی

مدیریت آموزشی: *1- مدیریت عمومی دکتر علاقه ‌بند، انتشارات: روان 2- مقدمات مدیریت آموزشی دکتر علاقه‌بند، انتشارات: بعثت *3- مبانی نظری و اصول مدیریت آموزشی دکتر علاقه‌بند، انتشارات: روان. *4- مدیریت رفتار سازمانی (کاربرد منابع انسانی) ترجمه دکتر علاقه‌بند، انتشارات: امیرکبیر.

5- رهبری و مدیریت آموزشی دکتر سید محمد میرکمالی، انتشارات: یسطرون.
مقدمات برنامه‌ریزی آموزشی و درسی: *1- مقدمه‌ای بر برنامه‌ریزی آموزشی و درسی دکتر علی تقی‌پورظهیر، انتشارات: آگاه.*2-مبانی برنامه‌ریزی آموزشی دکتر یحیی فیوضات، انتشارات: ویرایش *3- مبانی برنامه‌ریزی آموزشی برنامه‌ریزی درسی مدارس، ترجمه دکتر فریده مشایخ (الف،لوی)، انتشارات: مدرسه.4- چند مبحث اساسی در برنامه‌ریزی درسی، دکتر علی شریعتمداری، انتشارات: سمت. 5- دیدگاه‌های نو در برنامه‌ریزی آموزشی دکتر فریده مشایخ، انتشارات: سمت*6- فرآیند برنامه‌ریزی آموزشی نوشته گروه مشاوران یونسکو ترجمه فریده مشایخ،انتشارات: مدرسه.